Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto w kształcie serca z kremem"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3083
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 224
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3083
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 224
Składniki
Z ciasta wytnij dwa serca (możesz użyć foremki lub przygotować szablon z papieru). Na środku jednego serca trochę mniejszą (o ok. 1 cm) foremką lub szablonem wytnij serce.
Z kawał ków ciasta, które zostały wytnij małe serduszka. Duże serce posmaruj rozmąconym jajkiem i ułóż na nim serce z otworem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Serduszka rów nież posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 12 min w temp. 180°C.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Truskawki, umyj, osusz, usuń szypułki. 30 dag wrzuć do miski, zmiksuj blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Śmietankę dodaj do musu truskawkowego, wymieszaj. Wlej wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Wnętrze wystudzonego serca wypełnij tężejącym kremem śmietanowo-truskawkowym. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udeko ruj pozostałymi truskawkami i małymi serduszkami. Posyp posiekanymi pistacjami.
30 minut. Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie