Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do połowy czerwca. To właśnie w tym okresie warto sięgnąć po to warzywo i przygotować z jego udziałem pyszne ciasta, lemoniady lub kompoty. Poniżej przestawiam Wam mój ulubiony przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Jest bardzo proste do wykonania, dlatego nikomu nie powinno przysporzyć trudności. Przepis powtarzam bardzo często. Zamiast rabarbaru możecie wykorzystać sezonowe owoce.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Rabarbar umyj i pokrój na 1,5-2 cm paski.
Do miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj olej i maślankę. Składniki wymieszaj.
Do mokrych składników dodawaj stopniowo suche składniki. Ciasto delikatnie wymieszaj szpatułką (ciasto nie powinno mieć grudek).
Tortownicę o średnicy 24 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na górze ułóż pokrojony rabarbar.
Do miski przesyp mąkę, dodaj cukier i masło. Z podanych składników przygotuj kruszonkę.
Ciasto ucierane z rabarbarem posyp obficie kruszonką.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) na około godzinę. Piecz do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przed podaniem wypiek możesz udekorować cukrem pudrem. Smacznego!