Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ucierane z makiem i wiśniami"
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5160
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
W gorące dni nie można zapomnieć o piciu dużej ilości płynów. W ciągu dnia wa...
Odsłon: 120
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5160
Składniki
Mak przelej na sitku wrzącą wodą, starannie osącz i osusz.
Masło stop w garnku, odstaw do wystudzenia. Jajka z cukrem utrzyj na puszystą, gęstą masę. Wprost do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dodaj aromat migdałowy i dokładnie wymieszaj. Kiedy się połączą, powoli dolewaj masło i stale ucieraj masę mikserem. Odłóż ok. 2/3 ciasta. Resztę wymieszaj z makiem.
Foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj jasne ciasto. Łyżką zrób wgłębienie wzdłuż całego ciasta. Nałóż do niego ciasto z makiem. Posyp wiśniami. Piecz ok. godziny w temperatury 175 st. Ew. posyp cukrem pudrem. Udekoruj.
Gotowe ciasto studź 10–15 minut na blasze, następnie przełóż na kratkę kuchenną, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimny placek oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina