Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tulipan to nic innego jak pyszne i wilgotne ciasto marmurkowe z wzorem o kształcie tulipanów. Deser ten świetnie sprawdzi się na różne okazje: do niedzielnej kawy, na podwieczorek, jako przekąska po szkole.
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 32
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 41
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 32
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 41
Składniki
W misce utrzyj ze sobą masło i cukier na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj do połączenia składników. W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Delikatnie je przemieszaj i dodaj do mokrych składników, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy dodaj 50 ml mleka i ponownie wymieszaj.
Gotową masę podziel na dwie części w proporcjach ok. 1/3 do 2/3. Do mniejszej części dodaj kakao z łyżką mleka, a do większej – ekstrakt waniliowy.
Keksówkę o wymiarach ok 22 x 12 cm wysmaruj masłem. Przenieś do niej około 1/3 jasnej masy i dobrze rozprowadź ją po dnie. Na środek formy połóż połowę masy czekoladowej i delikatnie rozprowadź do krawędzi, jednak nie dochodząc do samych brzegów. Jasna masa powinna być dobrze widoczna.
Ponownie nałóż 1/3 masy jasnej, drugą połowę masy ciemnej i znowu masę jasną. Druga warstwa ciemnego ciasta także nie powinna dotykać brzegów formy.
Wbij ostry nóż w masę, tuż obok krótszej krawędzi formy. Przeciągnij nim po całej długości ciasta, tworząc zygzak na kształt litery „S”.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Piecz ciasto Tulipan przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 40 minut lub do suchego patyczka.
Gotowy deser wyjmij i ostudź na kratce przez przynajmniej 15 minut przed krojeniem. Przechowuj ciasto w lodówce, owinięte folią spożywczą.