Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto szachownica"
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 68
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 799
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 68
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 799
Składniki
Drożdże posyp cukrem i rozetrzyj łyżeczką. Odstaw na kilka minut. Maślankę roztrzep z jajkami oraz olejem. Dodaj drożdże i wymieszaj. Wymieszaj obie mąki i podziel na pół. Do jednej części wsyp kakao. Do każdej części mąki wlej połowę jajek z maślanką i zagnieć dwa ciasta: jasne i ciemne. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
Blachę (22x23 cm) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Z ciast uformuj dwa dosyć grube wałki. Każdy pokrój na 12 kawałków. Ułóż je na przemian na blasze, tworząc szachownicę. Odstaw ciasto znów na 15 minut do wyrośnięcia.
Wymieszaj palcami kruszonki, tworząc grube okruchy. Na cieście ułóż dowolne owoce, posyp kruszonką. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 180°C.
<strong>Przepis przysłała Diana Kowalczyk z Tarnobrzegu</strong>Źródło: Relaks