Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sylwestrowy pocałunek to mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową. Zaspokoi wszystkie zmysły w tę wyjątkową noc.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Wraz z solą ubij na sztywną masę. Wtedy dodawaj partiami cukier, dalej ubijając. Teraz przekładaj po jednym żółtku i miksuj na niskich obrotach.
Wszystkie produkty sypkie połącz ze sobą. Dodaj łyżkę wody. Dodawaj partiami do masy z białek i mieszaj delikatnie łyżką.
Wyłóż ciasto na biszkopt do rantu albo blachy wysmarowanej tłuszczem. Piecz około 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Odstaw do wystygnięcia.
Teraz zrób krem. Do rondelka wlej 100 ml śmietanki. Podgrzej, zmniejsz ogień do minimum i przełóż pokruszoną czekoladę. Mieszaj tak długo aż zrobi się gładka masa.
Pozostałą śmietankę ubij z mascarpone na puszystą, gładką masę. Kiedy zacznie gęstnieć, dolewaj czekoladę. Na koniec wmieszaj cukier puder. Nie ubijaj długo, żeby nie przebić masy.
Biszkopt podziel ostrym nożem wzdłuż na trzy części. Przełóż kremem czekoladowym. Owiń folią i umieść w lodówce.
Przygotuj polewę. Czekoladę połam na kawałki i połącz z gorącą śmietaną. Powinna powstać gładka i błyszcząca masa. Polej nią ciasto przed podaniem.