Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy zjadłam pierwszy kęs tego placka pomyślałam - to jest prawdziwy smak Świąt Bożego Narodzenia. Potem wydębiłam przepis od koleżanki Jowitki ( dzięki kobieto!) , a dziś - w nieco zmodyfikowanej wersji- przedstawiam go Wam. Mimo bezkarnie goniących po całym placku dzikich, choć całkiem nie pustych kalorii - gorąco polecam.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 248
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 248
Składniki
Dzień przed pieczeniem: - zagnieść szybko składniki ciasta , podzielić je na 3 równe sobie części, do jednej z nich wmieszać kakao. 3 części ciasta - każdą osobno- .pozostawić w lodówce, - śliwki zalać wodą wymieszana z sokiem z 1 cytryny,
Dzień pieczenia: - Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać bakalie, skórki, cynamon i wymieszać. - Na natłuszczona dużą blachę zetrzeć na dużych otworach tarki ciasto jasne, potem ciasto kakaowe, na to wyłożyć śliwki z bakaliami. Ubić piane z białek pod koniec dodając cukier . Piane wyłożyć na wierzch ciasta i na nią zetrzeć drugie jasno ciasto. Piec w tem 160-170 st. ok 50 min. - Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu stale mieszając i wystudzić., Polać nią wystudzone ciasto, wierzch posypać kokosowym śnieżkiem. Smacznego i Wesołych Świąt - .