Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty torcik czekoladowy z orzeszkami ziemnymi zatopionymi w pysznej masie czekoladowej. Szybki i skromny snikersik. Ciasto bardzo łatwe do upieczenia. Spód na bazie biszkoptu z gorącą czekoladą.
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 284
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 284
Składniki
Pieczemy biszkopt. Przygotowujemy suche składniki - mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Zestawiamy z ognia. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 - 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 - 45 min, do suchego patyczka. Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty. Do snikersa potrzebujemy jeden grubszy blat. Kroimy więc biszkopt na dwie części. dolną zostawiamy do snikersika, górną użyjemy do zrobienia bajaderek. Biszkopty zawijamy w folię, każdy z osobna i wkładamy do lodówki na godzinę.
Składamy ciasto. Biszkopt układamy na podkładce lub paterze, zapinamy ciasno obręcz. Nasączamy ciasto sokiem pomarańczowym lub herbatą, smarujemy delikatnie wierzch nutellą i posypujemy grubo posiekanymi orzeszkami. Zalewamy polewą czekoladową. Odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki.
Pyszne i proste, mocno czekoladowe ciasto gotowe!