Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto śmietankowe, które przygotowuje się bardzo szybko i prosto , a za razem jest bardzo smaczne. Połączenie ciemnego biszkoptu ze świeżo ubitą śmietaną oraz polewa czekoladowa to jest to co u mnie lubią najbardziej.
blaszka, papier do pieczenia, mikser, nóż, garnuszek,
Składniki
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać na przemian cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię.(wielkość blaszki 26 /30 cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 - 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Masa śmietankowa; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa płaty. Spód ciasta wkładamy z powrotem do blaszki , delikatnie nasączamy ponczem z soku z cytryny , wody oraz cukru. Następnie lekko smarujemy dżemem wiśniowym i rozkładamy ubitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem czyli górą ciasta, dociskamy. Całość pokrywamy polewą czekoladową. Polewa; Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę, cukier. Cały czas mieszając dodać kakao. Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła. Ciasto włożyć do lodówki na 3 godziny.
Biszkopt po upieczeniu i przekrojeniu.
Ubijanie śmietany.
Przygotowanie ciasta.
Rozsmarowanie polewy.
Gotowe do podania.