Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto słoneczny brzeg to połączenie pulchnego i delikatnego biszkoptu z mocnym smakiem kakao i wiśniami. Całość zwieńcza krem budyniowy. Z pewnością jest to ciasto warte grzechu, które zrobi furorę na wszystkich imprezach rodzinnych. Sprawdzi się także na święta.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 135
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 135
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22716
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło posiekaj i przełóż do miski. Dodaj cukier i sól. Ubij całość ma puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka i po łyżce proszku do pieczenia. Na koniec dodaj przesianą mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj, by uzyskać gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz masę mlekiem, by łatwo się rozprowadzała.
Dwie trzecie ciasta wyłóż do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodaj kakao i rum. Wymieszaj i wylej ją na pierwszą warstwę.
Wiśnie odsącz z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem. Rozłóż je równomiernie na cieście.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Budyń wymieszaj z mlekiem i zagotuj, ciągle mieszając. Ostudź i zdejmij kożuch.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas miksując i pilnując, by nie było grudek. Rozłóż krem na upieczonym cieście.
Wierzch ciasta słoneczny brzeg posyp kakao do dekoracji. Deser podawaj po dobrym schłodzeniu w lodówce.