Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto serowe z jabłkami i porzeczkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
ok. 60 minut.
Przygotować makową kruszonkę: rozcierać palcami miękkie masło (ewentualnie margarynę) z 20 dag mąki, suchym makiem i 10 dag cukru, aż powstaną małe grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki.
Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać od gałązek. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w dość grube plasterki i natychmiast skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Twaróg utrzeć z olejem i mlekiem. Wsypać pozostałą mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostały cukier i cukier wanilinowy. Zagnieść jednolite ciasto. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Spód wylepić przygotowanym ciastem serowym. Na placku rozłożyć plasterki jabłek, wysypać porzeczki. Wierzch posypać kruszonką makową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Wystudzić, pokroić na porcje, podawać, np. z bitą śmietaną.Źródło: Życie na gorąco