Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto rozetkowe ze śliwkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 104
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 148
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 32
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 133
Składniki
Wymieszaj drożdże z 3 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Resztę mąki przesiej do misy, dodaj cukier puder, masło, żółtka i gałkę muszkatołową. Dodaj zaczyn i wymieszaj. Stopniowo dolewając resztę mleka, ugnieć twarde ciasto. Poczekaj, aż wyrośnie, przegniatając je jeszcze w międzyczasie dwukrotnie.
Ciasto podziel na połowy i każdą część rozwałkuj na prostokątny placek. Każdy posmaruj dżemem, posyp orzechami i poukładaj na nim śliwki pokrojone w księżyce. Następnie zwiń i pokrój w plastry (ślimaki) o szerokości 2-3 cm.
Rozpuść 4 łyżki masła, do każdej blachy wlej część i wkładaj „ślimaki”, obtaczając każdego z nich w maśle. Poczekaj, aż wyrosną, i piecz w 180°C ok. 30 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem z rumem i oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 90 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja ok. 169 kcal.Źródło: Na żywo