Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto ponczowe z polewą lukrową"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5454
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 304
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28018
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 13
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5454
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 304
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28018
Składniki
Formę o średnicy 26 cm natłuść i wysyp grubą mąką. Ubij jajka z cukrem i wmieszaj przesianą mąkę. Wlej ciasto do formy i piecz 40 min w 180°C.
Zagotuj 100 ml wody z cukrem. Dopraw ponczem, zafarbuj barwnikiem spożywczym i poczekaj, aż wystygnie. Korpus przekrój poziomo na trzy części. Jedną część włóż do czystej formy i posmaruj marmoladą. Nałóż drugą część i zalej ponczem. Przykryj ostatnią częścią posmarowanego korpusu, marmoladą w dół.
Wstaw ciasto na noc do lodówki. Następnie posmaruj marmoladą i lukrem z wymieszanego z gorącą wodą cukru pudru i soku z cytryny.Źródło: TV14