Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto pomarańczowe w śmietanowym kremie"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 46
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5360
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 416
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 46
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5360
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 416
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 2,90 zł
Pomarańcze dokładnie myjemy. Z dwóch ścieramy skórkę, a następnie wszystkie obieramy i pozbywamy się białej błonki. Owoce kroimy w kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Kiedy płyn odparuje, miksujemy owoce na gładki mus i odstawiamy do ostygnięcia.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pomarańczowy mus, delikatnie mieszamy. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, migdałami, połową startej skórki, gałką i goździkami, mieszamy.
Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy, wygładzamy. Pieczemy 45–55 minut w 180oC.
Serek mascarpone miksujemy z jogurtem, cukrem pudrem i likierem na gładką masę. Kremem smarujemy całe ostudzone ciasto.
Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 44 gŹródło: Rewia