Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 362
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 34
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 362
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Make wsypac do duzej miski, dodac cukry, proszek do pieczenia, wymieszac. Dodac smietane i margaryne pokrojona na mniejsze kawalki. Szybko zagniesc ciasto, podzielic je na 3 rowne czesci, do jednej dodac kakao i dobrze wyrobic. Jeden kawalek jasnego ciasta i ciemne ciasto zawinac w folie spozywcza i wlozyc do zamrazarnika. Drugi kawalek jasnego ciasta wlozyc do lodowki na okolo 30-40 minut.
W tym czasie na tarce o grubych oczkach zetrzec jablka, odcisnac je z nadmiaru soku, dodac cukier (jesli sa kwasne, mozna spokojnie dosypac wiecej) i rodzynki, wymieszac.
Blaszke o wymiarach ok. 35x25 cm wysmarowac margaryna i posypac maka. Wylepic jej spod ciastem z lodowki, posmarowac obficie dzemem, na to rownomiernie wylozyc mase jablkowa. Na to zetrzec lub palcami rozdrobic ciemne ciasto wyjete z zamrazarnika.
Ubic bialka, pod koniec ubijania dodac do nich cukier i proszek budyniowy, ubijac do momentu, az cukier sie rozpusci. Mase bialkowa wylozyc na ciemne ciasto, wyrownac nozem. Na piane zetrzec na tarce o grubych oczkach reszte jasnego ciasta (to, ktore zostalo nam w zamrazarce).
Ciasto piec okolo godziny w temperaturze 170-180 stopni. Jesli wierzch zacznie za szybko ciemniec, ciasto trzeba przykryc folia aluminiowa. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.