Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj naszła mnie ochota na ciasto piernikowe na ciemnym piwie z bakaliami. Ciasto bardzo proste ale tez bardzo smaczne, puszyste i wilgotne. Polecam
mikser, miski, garnek, nóż, sitko, łyżka, łopatka silikonowa, keksówka,
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 297
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Wiśnie po odsączeniu pokroić, orzechy po obraniu posiekać dodać rodzynki oraz 1 łyżkę mąki pszennej wymieszać. Piwo wlać do garnka zagotować i ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki czyli przesiać mąkę z sodą oczyszczoną , kakao oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce zmiksować na gładką masę jajka , cukier miód oraz na koniec wlać cienkim strumykiem olej. Następnie dodać powidła śliwkowe i jeszcze raz zmiksować, nie przerywając miksowania do mokrych składników stopniowo dodawać suche oraz wystudzone ciemne piwo. Na koniec wmieszać łyżką przygotowane bakalie. Po wymieszaniu ciasto przelać do większej keksówki u mnie dł. 36/16 cm. wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasto polać polewą i udekorować połówkami orzechów włoskich i listkami mięty. Polewa czekoladowa; Śmietanę wlać do garnka podgrzać , zdjąć z ognia . Do podgrzanej śmietany dodać połamaną czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Czas przygotowania + czas pieczenia.
Ciasto przygotowane do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu gotowe do dekoracji.
Ciasto gotowe do podania.