Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsze ciasto nazwałam pepitka , ponieważ przekładane jest ciasteczkami pepitkami. Ciasto jest smaczne i rozpływa się w ustach.
blaszka, papier do pieczenia, mikser, łopatka silikonowa, łyżka, nóż,
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Ciastko pepitka biszkopt; Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijamy. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, łączymy z masą białkową, nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 40 - 50 min w 180 stopni. Forma o średnicy 26/30. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 2 blaty. W gorącej wodzie, rozpuszczamy żelatynę. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijamy dodając cukier puder, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Ubitą śmietanę wkładamy do lodówki. Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki gdzie rozmieszamy budyń waniliowy, resztę mleka gotujemy do gotującego mleka wlewamy rozmieszany budyń cały czas mieszając studzimy i to samo robimy z budyniem czekoladowym. Masło dzielimy na dwie części jedną część miksujemy z dobrze wystudzonym zimnym budyniem waniliowym, a drugą z dobrze wystudzonym zimnym budyniem czekoladowym. Składanie ciasta; Spodnią część biszkoptu wkładamy do formy smarujemy częścią masy kajmakowej, nakładamy pepitki, które również smarujemy warstwą masy kajmakowej, nakładamy masę budyniową waniliową znowu pepitki, masa budyniowa czekoladowa, pepitki, na które nakładamy ponownie warstwę masy kajmakowej, a na masę krem śmietankowy. Górę oprószyć wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Smacznego.