Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto parzone idealnie nadaje się na karpatkę jak i na eklerki . Bardzo proste w wykonaniu , tanie i wydajne. Cóż więcej potrzeba ? Składniki na dwie blaszki karpatkowe lub na porządną porcję eklerków.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1232
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 285
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1232
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Wodę zagotowujemy z margaryną. Pozostawiając garnek na średnim ogniu dodajemy mąkę cały czas energicznie mieszając . Masa bardzo szybko zgęstnieje. Zrobi się "klucha" ale nie należy się tym przejmować.Jest to prawidłowa konsystencja. Taką kluchę na zmniejszonymi ogniu kilka razy przemieszać , przerzucić na drugą stronę żeby złapała temperatury . Odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy ciasto jest już prawie zimne , dodajemy jajka i dokładnie miksujemy na wysokich obrotach do czasu uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest to ciasto na karpatkę , masę dzielimy na pół o rozsmarowujemy na blaszkach dokładnie wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką. Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach . Jeśli robimy eklerki , za pomocą rękawa nakładamy długie lub okrągłe formy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Muszą być one troszkę większe aby po upieczeniu z łatwością przekroić . Ciasto zwiększa swoją objętość. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Polecam. Małgośka w Kuchni