Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na różne większe i mniejsze okazje, pyszne i mocno czekoladowe..
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 493
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 71
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Z podanych składników pieczemy biszkopt, następnie podgrzewamy 300ml śmietanki i rozpuszczamy w niej czekoladę, studzimy i wstawiamy do lodówki. Do nasączenia biszkoptu parzymy mocną kawę, dodajemy odrobinę alkoholu i parę kropel aromatu rumowego. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy na pół i robimy drugą masę: Orzechy zaparzamy wrzącym mlekiem, studzimy. Ucieramy masło/ margarynę z cukrem pudrem dodając po łyżce zaparzone i ostudzone orzechy, dodajemy zapach rumowy i spirytus do smaku albo jak ktoś woli słodsze masy to więcej cukru. Zimny biszkopt nasączamy ostudzoną kawą, wykładamy krem orzechowy, przykrywamy drugą połową ciasta.
Śmietankę z rozpuszczoną czekoladą wyjmujemy z lodówki. Ubijamy aż zgęstnieje, resztę śmietany ubijamy z cukrem pudrem, łączymy obie, na koniec dodajemy posiekane cukierki michałki i rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę (2 łyżki zimnej wody+ 1 łyżka żelatyny) mieszamy i wykładamy na drugą część placka. Biszkopt można także wcześniej nasączyć kawą. Wyrównujemy i kładziemy szybko herbatniki bo masa dość szybko tężeje. Dekorujemy gotową polewą i połówkami orzechów. Orzechy możemy dodatkowo skarmelizować, (ja tak zrobiłam, smażyłam je w 2 łyżki cukru, 50 ml wody i 2 łyżki masła ) ale równie dobrze można pominąć ten krok. Smacznego :)