Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto orzechowe z cynamonem"
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 55
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 79
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 55
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 57
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 79
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką z pomarańczy i cytryny. Do dużej miski wsyp mąkę i dodaj rozdrobnione orzechy, rodzynki (mogą być sułtańskie) i cynamon. Dodaj do białka sól i ubij je na sztywną pianę. Następnie przełóż ją do mąki z orzechami i żółtek. Całość delikatnie wymieszaj.
Włóż ciasto do foremki dobrze wysmarowanej kawałkiem masła. Piekarnik rozgrzej do 180-190 st. C i piecz ciasto przez 45 minut. Podawaj, kiedy dokładnie przestygnie.
Jak to zrobić?
ciasta: Jeśli ciasto staje się zbyt twarde i zbite, dobrze jest je rozrzedzić odrobiną soku ze świeżych pomarańczy.Źródło: Olivia