Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie ciasto na Halloween przygotować? Najlepiej tartę z kruchego spodu z masą wiśniową. Oryginalny wzór na wierzchu deseru sprawi, że goście będą zachwyceni. Jeśli wykonasz przepis na ciasto na Halloween krok po kroku, na pewno wyjdzie ci idealny wypiek.
Forma do pieczenia tarty o średnicy ok. 25 cm
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 93
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 93
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. Przesiej mąkę pszenną na stolnicę. Dosyp 35 g cukru i dodaj dobrze schłodzone masło. Składniki posiekaj nożem i dolej zimnej wody. Szybko wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Podziel je na dwie równe części, uformuj kule i lekko spłaszcz dłonią. Owiń każdą osobno folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 35 minut
Po upływie czasu wyjmij jedną kulę ciasta i dobrze rozwałkuj (na grubość kilku mm). Przygotuj formę do pieczenia o średnicy ok. 25 cm, wysmaruj ją masłem. Rozwałkowane ciasto przełóż do formy - tak, aby wystawało poza jej brzegi. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem, a brzegi obetnij, by kończyły się tam, gdzie forma. Przykryj papierem do pieczenia z góry i wysyp fasolę lub ryż (aby obciążyć ciasto). Włóż do piekarnika na ok. 10 minut.
Wiśnie przepłucz pod bieżącą wodą. Osusz w durszlaku i wydryluj. Mrożone po prostu wyjmij wcześniej, rozmróź i odciśnij z nadmiaru soku. Owoce przełóż do miski i wymieszaj z 40 g cukru, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Na zarumieniony spód wyłóż masę wiśniową. Rozwałkuj drugą część ciasta i wytnij w niej kształt, jaki drąży się w dyni (jak na zdjęciu). Tak przygotowane ciasto włóż do rozgrzanego na 180°C piekarnika na ok. 40 minut. Tarta powinna być rumiana i krucha.