Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie! Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto znane pod nazwą „murzynek”. Gdy byłam mała, było to chyba ciasto, które najczęściej pojawiało się na naszym stole. Przepis zaś pochodzi od przyjaciółki mojej mamy, p. Janki, która pysznie gotowała.
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1277
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27507
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1277
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27507
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Składniki
Do rondelka wrzucam miękkie, pokrojone w kostkę masło. Dodaję cukier, kakao i wodę. Na malutkim gazie, cały czas mieszając, doprowadzam masę do wrzenia i gotuję około 7 minut. Następnie odlewam pół szklanki masy, poleję nią na samym końcu gotowe ciasto.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i mieszam rózgą. Wlewam zawartość rondelka. Mieszam i dodaję 3 żółtka i wino. Ponownie mieszam i dorzucam bakalie.
W drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję pianę do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do foremki, którą wcześniej wysmarowałam masłem i wysypałam bułeczką tartą. Wyrównuję wierzch i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 30 – 40 minut. Przed wyjęciem robię test suchego patyczka.
Ciasto studzę na kratce i polewam podgrzaną masą, którą wcześniej odlałam z rondelka. Smacznego!!!