Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowe z nutką cytryny przełożone kremem i powidłami śliwkowymi jest wyśmienite.
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88281
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 34
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88281
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 34
Składniki
Ciasto Tłuszcz rozpuścić razem z miodem, ostudzić, wymieszać z sodą. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać jajka, płynny tłuszcz z miodem, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. ( gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany) Następnie podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Krem. Z proszku budyniowego, mąki i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło i margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.
Zimne upieczone blaty miodowe skropić ponczem z herbaty cytrynowej. 1 blat posmarować połową kremu, drugi powidłami, na trzeci wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć czwartym blatem. Gotowe ciasto obciążyć i pozostawić na kilka godzin. Następnie oblać polewą czekoladową i lukrem, schłodzić.