Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto miodowe z masą śliwkową"
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 63
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 63
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję do niej pozostałe ciasta. Zagniatam je, dzielę na 3 części. Każdą oddzielnie wałkuję i wykładam na przy gotowane blaszki (24x36 cm). Nakłuwam widelcem i osobno piekę, ok. 15 min w 180°C. Upieczone placki studzę.
Śliwki moczę przez ok. 12 godzin w alkoholu. Odcedzam, kroję. Połowę mleka zagotowuję z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczam budyń, mąkę i żółtka. Wlewam do gotującego się mleka. Zestawiam z ognia.
Kakao zaparzam w niewielkiej ilości gotującej się wody i studzę. Masło ucie ram. Do utartego, dokładam stopniowo przestudzoną masę budyniową. Wlewam kakao, mieszam, a następnie dodaję śliwki. Mieszam. Przekładam masą 3 miodowe placki.
Wierzch ciasta dekoruję polewą i posypuję mielonymi orzechami.
Można się uzależnić od tego ciasta. Jest pyszne Jadwiga Kwiek z FaściszowejŹródło: Kobieta i życie