Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto miodowe z przepyszną gotowaną masą serową. Ciasto najlepiej smakuje po całym dniu (24h) spędzonym w lodówce. Blaty robią się miękkie i wilgotne. Przepis na blaty miodowe zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku, natomiast przepis na masę serową podkradłam mamie :) Ciasto w sam raz na nadchodzące święta! Polecam!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1590
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 74
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 385
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 109
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1590
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 74
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 385
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 109
Składniki
Blaty miodowe: masło roztapiamy z miodem, odstawiamy do ostudzenia a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23X30cm), najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Placki odstawiamy do ostudzenia.
Masa serowa: budyń rozpuszczamy w mleku (pół szklanki). Ser łączymy z jajkami, cukrami, rozpuszczonym budyniem i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Masło roztapiamy w większym rondelku, dodajmy zmiksowane składniki i cały czas mieszając (masa łatwo się przypala!) zagotowujemy masę. Od tego momentu gotujemy 10 minut na średniej mocy palnika (cały czas mieszając). Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia
Jeden blat ciasta miodowego wkładamy na dno formy. Gdy masa serowa jest jeszcze ciepła, ale już nieco gęstsza wylewamy połowę na blat, rozprowadzamy równomiernie. Kładziemy drugi blat, lekko dociskamy i wylewamy resztę masy. Układamy trzeci blat.
Polewa: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy z kąpieli wodnej z masłem. Polewą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy wiórkami. Gdy masa i polewa przestygną, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki. SMACZNEGO!