Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto miodowe z galaretką"
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 185
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 185
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej
Ciasto miodowe: po 15 dag mąki tortowej i krupczatki, 2 łyżeczki miodu, łyżeczka sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia, jajko, 15 dag margaryny.
Ciasto na rolady: 3 szklanki mąki, kostka margaryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem: 1 litr mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, budyń waniliowy, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki tortowej, półtorej kostki masła.
Ponadto: powidła śliwkowe, 15 dag posiekanych orzechów, 2 galaretki zielone.
Ciasto miodowe: mąki posiekaj z margaryną, dodaj resztę składników, wyrób. Ciasto podziel na pół. Rozwałkuj, wyłóż blaszki 21x29 cm, piecz ok. 15 minut w temp. 180oC.
Ciasto na rolady: mąkę przesiej, dodaj cukier, proszek i margarynę, posiekaj. Dodaj śmietanę i jajka, wyrób. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj powidłami, posyp orzechami, zwiń w rolady. Piecz ok. 30 min w 180oC.
Krem: szklankę mleka wyrób z mąkami, budyniem, żółtkami i cukrem waniliowym. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej mieszankę, ugotuj budyń. Ostudź. Masło utrzyj, dodając budyń.
Galaretki przygotuj wg instrukcji. Na jednym cieście miodowym rozsmaruj połowę masy, ułóż rolady, pomiędzy nie wlej tężejącą galaretkę. Gdy zastygnie, wyłóż resztę masy, przykryj drugim ciastem.
<strong>czas przygotowania 90 min, ilość porcji 20, cena za porcję 1,50 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie