Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto migdałowe"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1203
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1203
Składniki
Masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki. Żółtka kolejno domieszaj do masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Połącz ją z mielonymi migdałami oraz likierem. Białka ubij na sztywno i delikatnie domieszaj pianę do ciasta.
Podłużną foremkę (o dł. 25 cm) posmaruj masłem. Spód oraz boki oprósz kaszą manną. Nałóż ciasto. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 175°C. Piecz przez godzinę. Studź ok. 15 minut w foremce. Potem przełóż ciasto na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem obficie oprósz je cukrem pudrem.Źródło: Naj