Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Skusi niejednego łasucha. Przygotowanie tego wypieku jest nieco czasochłonne, ale efekt finalny wynagradza starania.
Składniki
Przygotuj ciasto orzechowe. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Gdy masa będzie już sztywna i lśniąca, dodaj obie mąki i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj wszystko razem. Do masy dodaj grubo posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Ciasto przełóż do okrągłej blaszki o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego na 180 st. piekarnika (bez termoobiegu) i piecz przez ok. 20-25 minut.
Przygotuj ciasto kakaowe. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Do żółtek dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej i wodę. Wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją drewnianą łyżką. Przełóż połowę ciasta do foremki identycznej jak w przypadku ciasta orzechowego. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. (bez termoobiegu) i piecz ok. 25 minut do suchego patyczka. Następnie upiecz tak samo drugą połowę ciasta.
Przygotuj krem. Wszystkie składniki - bez masła - wymieszaj razem w garnku. Masę zagotuj, uważając, by nie przywarła do dna. Wystudź ją do temperatury pokojowej. Masło o temperaturze pokojowej rozetrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partami budyń, cały czas miksując.
Ciasto kakaowe nasącz kawą. Nałóż połowę kremu, a następnie przykryj go ciastem orzechowym. Wyłóż resztę kremu i przykryj drugim ciastem kakaowym. Nasącz je kawą.
Przygotuj polewę. Czekoladę, mleko i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj i równomiernie rozprowadź na cieście. Ciasto Marysieńka siostry Anastazji można udekorować kawałkami orzechów lub płatkami migdałowymi.
Ciasto podawać po schłodzeniu w lodówce przez całą noc.