Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to po prostu smaczne ciasto marchewkowo-bakaliowe z wyczuwalną nutą skórki cytrynowej. Bardzo mniam, mniam... Polecam ;)
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 174
Składniki
Zółtka ucieramy mikserem z cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie "białkową pianę" wstawiamy do lodówki.
Do żółtek wsypujemy startą na średnich oczkach marchewkę, orzechy, rodzynki, żurawinę, skórkę cytrynową oraz mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy - ciasto będzie bardzo gęste, proszę się nie denerwować ;)
Do masy marchewkowej delikatnie mieszając przekładamy białka. Po połączeniu ciasto prrzekłądamy do tortownicy o średnicy około 18 cm lub blaszki (u mnie chyba krawędź około 20 cm - wtedy wyjdzie dość niskie) wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Pieczemyw temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut, sprawdzając wykałaczką. Jeżeli po tym czasie ciasto by się nie upiekło wystarczy przyczymać trochę dlużej w piekarniku - można przykryć folią. Na koniec możemy ewentualnie posypać całość cukrem pudrem.