Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miało być po prostu marchewkowe, ale okazało się, że nasz gość ma uczulenie na gluten i laktozę. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką gryczaną (w ogóle tego nie czuć), a ciasto po kilku dniach jest nadal miękkie i wilgotne. Pyszne po prostu. :)
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 124
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 124
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Składniki
Formę keksówkę (30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywno. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Do żółtek dodać migdały i marchewkę oraz skórkę cytrynową.
Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy marchewkowej. Na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-55 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Białko ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie ciągnąca się polewa. Dodać syrop migdałowy. Rozsmarować na ostudzonym cieście. Smacznego :)