Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto leśny mech w wersji ne szpinaku. Idealne dla tych, którzy go nie lubią. Bardzo efektowne i smaczne ciasto.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 510
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 263
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 510
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 263
Składniki
Groszek wrzucić na wrzątek i pogotować 5 minut. Ugotowany groszek odcedzić i przelać szybko zimną wodą , aby przestygł. Ostudzony groszek zblendowac na krem. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Do utartego masła dodawać po jednym jajku w dalszym ciągu miksując. Następnie do miski dodać zblendowany groszek, sok i skórkę z cytryny. Całość dobrze ze soba połączyć. Na koniec do masy przesiać make wraz z proszkiem do pieczenia i sola. Całość dobrze wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto przelozyc do foremki o średnicy 20 – 22 cm. Dno formy wyłożyć pergaminem. Ciasto piec w 180 st. C do suchego patyczka około 45 min.
Po upieczeniu ciasto zostawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąc je z formy i wystudzić na kratce. Następnie zrobić krem: śmietanę ubić z pozostałymi składnikami na sztywny krem. Tak przygotowanym ciastem przelozyc wystudzone ciasto. Wybrzuszoną cześć ciasta ściąć i pokruszyć. Wierzch ciasta również posmarować kremem i ułożyć na nim pokruszony blat. Ciasto ozdobić według uznania. Smacznego!