Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste w wykonaniu ciasto z orzechową masą lekką i jabłkami słodziutkimi! Polecam do kawki i herbatki! Stare przepisy to przeważnie takie przełożone jabłkami i z kruchym ciastem!
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 133
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 133
Składniki
Ciasto: Z mąki, żółtek, margaryny, cukru pudru, proszku i amoniaku zarabiamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy w 170 stopniach placki na formie 25/36 do 25 minut.
Masa z jabłkami: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy na małym ogniu. Wsypujemy galaretki i dodajemy cukier do smaku.
Masa orzechowa: Mleko gotujemy i zalewamy nim orzechy. Masło ucieramy z cukrem i łączymy z chłodnymi orzechami. Przełożenie: Ciasto- masa z jabłkami- ciasto- masa orzechowa- ciasto- polewa