Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto upieczone ze śliwkami. Proste i szybkie w przygotowaniu.
mikser, nóż, blacha do pieczenia, miska,
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 109
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11028
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 109
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 11028
Składniki
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone dno formy ciastem nakłuwamy specjalnym wałkiem lub widelcem.
Tak przygotowane dno formy posypujemy kaszą manną (1 łyżka), wykładamy pokrojone w kostkę śliwki, wymieszane z kisielem, kaszą manną (2 łyżki) i cynamonem.
Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę śliwek.
Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym, startym, pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku, ostudzone możemy posypać cukrem pudrem, jak kto lubi.
Kroimy ostrym nożem na 12 porcji. Smacznego !!!