Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. Warto zapisać sobie recepturę. Przepis pochodzi z 462. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 261
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 429
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 116
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2189
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 261
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 429
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 116
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2189
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dosypać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posolić i wszystko wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wybić 5 żółtek (białka można zamrozić). Wymieszać nożem, następnie rękoma szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.
Orzechy odcedzić (trzeba je namoczyć w mleku – najlepiej dzień wcześniej). Część zemleć w maszynce, resztę posiekać i wymieszać ze sobą.
Masło roztopić. Orzechy posłodzić cukrem trzcinowym. Dolać płynne masło, wymieszać i odstawić.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić dno i boki tortownicy (średnica 23 cm). Posmarować dżemem. Nałożyć masę orzechową i lekko docisnąć. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć orzechy. Nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
Po wystudzeniu posmarować polewą czekoladową. Brzeg udekorować orzechami.