Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składa się masy budyniowej na gorąco, słonych krakersów i kremu śmietanowego z mascarpone.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na jej dnie układamy pierwszą warstwę krakersów. Następnie do garnka dajemy 1 litr mleka, cukry waniliowe i masło-stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gdy mleko będzie się gotowało, do miski dajemy 1 szklankę mąki pszennej tortowej,1 szklankę mleka, 3/4 szkl cukru,4 żółtka, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g wszystko dokładnie miksujemy lub mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem jednocześnie mieszając najlepiej trzepaczką-gotujemy mieszając do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Gorącą masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy i od razu na gorącą masę układamy drugą warstwę krakersów.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest zimne w kubeczku rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 125ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. 500ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone lub dowolny kremowy serek, cukier puder i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. 2/3 kremu wykładamy na ciasto. Resztę dajemy do worka cukierniczego lub szprycy z gwiazdkową tylką i robimy rozetki. ***jeśli nie chcecie robić rozetek, wyłóżcie cały krem na ciasto. Ciasto posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
i gotowe