Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kochaś to ciasto mocno czekoladowe z orzechowym biszkoptem. Z pewnością można się w nim zakochać bez pamięci. Choć jest bardzo efektowne, to mimo wszystko dość proste w przygotowaniu.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Orzechy posiekaj bardzo drobno. Jajka rozbełtaj z dodatkiem ekstraktu waniliowego.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem. Dodawaj partiami mieszankę jajeczną i wymieszaj. Cały czas mieszając, wsyp połowę mąki, a następnie: mleko i drugą połowę mąki. Na końcu wsyp orzechy włoskie i delikatnie przemieszaj.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do nich w równych ilościach i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Masło utrzyj na puch. Dodaj cukier puder, kakao, 3 łyżki śmietanki i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość na niskich obrotach przez 30 sekund. W osobnej misce ubij pozostałą śmietankę na sztywno. Dodawaj po jednej łyżce do utartego masła, mieszając do połączenia.
Złóż ciasto. Na jednym z blatów rozsmaruj cienką warstwę kremu i przykryj drugim blatem. Wierzch i boki także cienko posmaruj. Pozostałym kremem udekoruj ciasto kochaś za pomocą szprycy cukierniczej. Boki posyp kakao. Ciasto podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 4 godziny.