Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto beż pieczenia wariant 1
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 539
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 276
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 539
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 276
Składniki
Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na rozłożyć herbatniki, docinając niektóre tak, aby wypełnić w miarę całe dno. Odstawić na bok.
Przygotować warstwę z białej czkolady: czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski.
Śmietankę mocno podgrzać (prawie do zagotowania), od razu ściągnąć z ognia i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekoladą zmiekłą, a następnie wymieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekoladą całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić di ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
Do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodać schłodzony serek mascarpone. Całość zmiksować na średnich/ lub wysokich obrotach, aż krem zgęstnieje. UWAGA: Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył.
Wyłączyć mikser i wmieszać preparowaną przenicę szpatułką.
Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Rozłożyć drugą warstwę herbatników. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
Przygotować warstwę z mlecznej czekolady: czekoladę mlecznej posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia, aż będzie chłodna.
Śmietankę ubić na sztywno. Wyłączyć mikser. Dodawać stopniowo chłodna, ale płynną czekoladę mleczną i mieszać delikatnie szpatułką. Wyłożyć na herbatniki. Posypać preparowaną pszenicą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też na noc).