Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użycia miksera.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
W dużej misie roztrzepujemy jajka z mlekiem. Dodajemy olej i cukier. Mieszamy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wsypujemy proszek do pieczenia, wanilię w proszku, sodę i mieszamy. Dodajemy w 2 partiach mąkę i mieszamy. Następnie kakao, kawę i krótko mieszamy do połączenia się składników.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170℃ przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce około 10 min. do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy z foremki. Gdy ciasto ostygnie przekrawamy na 2 lub 3 blaty.