Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto kakaowe"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Składniki
Brzoskwinie pokrój w kostkę. Do 1 szklanki mleka wsyp proszek budyniowy, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy, dodaj masło. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Garnek z kremem przykryj folią aluminiową (dzięki temu nie utworzy się kożuch). Do wystudzonego budyniu dodaj pokrojone brzoskwinie, wymieszaj.
Do przesianej mąki pszennej dodaj proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz kakao, wymieszaj. Miękką margarynę utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku na przemian z cukrami. Następnie stopniowo dosypuj suche , wciąż ucierając. Ciasto podziel na dwie części.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłóż łyżką na spód tortownicy. Na to wyłóż zimny krem budyniowy a na jego wierzchu rozsmaruj pozostałe ciasto.
Piecz około 75 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
110 minut, porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie