Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo szybkie do zrobienia, atrakcyjne i bardzo smaczne ciasto jogurtowe. Możecie je zrobić z Waszymi ulubionymi owocami. Dzisiaj użyłam do niego jabłek. Ułożone w piękną różyczkę, sprawiają, ze ciasto wygląda wyjątkowo pięknie.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1989
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1989
Składniki
Do miski wrzucić jajka i rozetrzeć je z cukrami na puszysta masę. Do utartych jajek dodać kolejno: szczyptę soli, jogurt i rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać.
Na koniec do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie dobrze wymieszać, do polaczenia składników. Dno formy, o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Grzanie góra – dół.
Jabłka umyć, przekroić na pół i wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie każdą polówkę pokroić w plasterki. Patrz film. Plasterki jabłek ułożyć na wierzchu ciasta, tworząc z nich jabłkową różyczkę. Jabłka delikatnie wcisnąć w ciasto, ale nie do samego dna.
Piec do suchego patyczka około godziny. Gotowe ciasto wyjąc z formy, wystudzić na kratce i schłodzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Smacznego!