Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika... ;)
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 185
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 185
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Składniki
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Mleko, czekolady, cukier i kakao połączyć w garnku z grubym dnem i podgrzewać do zagotowania. Gdy mleko się zagotuje, wsypywać strumieniem kaszę manną cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Goracą masę wylać na ciastka, wyrównać szpatułką.
Masę grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Do piany stopniowo dodawać jogurt, a następnie kisiel, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wmieszać pokruszone płatki i rozpuszczoną żelatynę. Pokryć pianką drugą warstwę herbatników. Włożyć do lodówki na czas stężenia.
Truskawki rozgnieść przy pomocy np. praski do ziemniaków. W garnku zagotować wodę, wsypać galaretkę, żelatynę i cukier, a następnie przemieszać. Odstawić z ognia i połączyć z owocami. Gdy zacznie tężeć wylać na masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki.
Jogurt zmiksować z cukrem, mlekiem w proszku i ciepłą wodą. Tak przygotowaną polewą udekorować wierzch ciasta. Na koniec można poukładać na nim np. plasterki truskawek i posypać gorzką czekoladą.