Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary przepis z lat 70-tych na niedrogie, ale bardzo smaczne ciasto dwukolorowe z owocami. W sam raz na kryzysowe czasy.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Owoce osączamy z płynu, jeśli pochodzą z zapraw lub puszki, świeże kroimy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy bardzo miękką margarynę i ucieramy na puch razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej mieszamy. Na koniec przesiewamy do misy miksera sypkie składniki bez kakao, krótko miksujemy. Do formy kwadratowej o boku 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 2/3 ciasta, które jest dosyć gęste. Na ciasto dajemy owoce.
1/3 ciasta łączymy z kakao i wodą. Wykładamy na wierzch owoców.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na 35-40 minut. Ciasto "dusigrosz" gotowe!