Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto drożdżowe z rabarbarem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru, wymieszaj. Następnie wlej letnie mleko, dodaj 3-4 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Miseczkę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj cukier, jajko, sól, tłuszcz oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło i podwoiło objętość.
Łodygi rabarbaru starannie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie obierz i pokrój na kawałki po około 5 cm. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż kawałki rabarbaru i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 200 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie