Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe zawsze smaczne ,a z sezonowymi owocami jest przepyszne. Ostatnio pojawił się rabarbar i nie mogliśmy darować sobie tej słodkiej pokusy. Z mlekiem :P pycha! Specjalnie dla Małgosi KR wypróbowaliśmy miskę firmy Tupperware...bez niej też można żyć ,choć inne produkty są rewelacyjne.
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 106
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 303
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 106
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 303
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 263
Składniki
Rabarbar obieramy ,kroimy na 2-3 cm kawałki i zasypujemy cukrem (kilka łyżek). Drożdże kruszymy w misce ,zasypujemy cukrem (3 łyżki) i rozpuszczamy. Tłuszcz topimy ,wlewamy zimne mleko ,mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju ,ponownie mieszamy i wlewamy do drożdży. Jajka i żółtko roztrzepujemy ,wlewamy do miski ,dosypujemy 2 łyżki cukru ,szczyptę soli i mąkę ,miskę zamykamy i energicznie potrząsamy kilkanaście razy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i kiedy pokrywka „napęcznieje” ,wypuszczamy powietrze. Robimy tak 4-5 razy. Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło siekamy razem z mąką ,cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowane ciasto wykładamy na małą ,kwadratową blaszkę ,na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką. Pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.