Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, puszyste, aromatyczne drożdżowe ciasto ;-D
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 25
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 139
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 25
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 139
Składniki
Na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko z tłuszczem, aż masło się całkowicie rozpuści, po czym odstawiamy do przechłodzenia.
Mleko powinno być letnie. Do przesianej mąki dodajemy drożdże, cukier puder i esencję waniliową, wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy żółtka, letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą, ścisłą konsystencję.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej formy, wyrównujemy powierzchnię, a na wierzch układamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, pokrojone w cząstki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180'C na około 50-60 minut.
Upieczone ciasto powinno być rumiane, a boki odstawać od brzegów formy. Ciasto studzimy w formie w której się piekło. Dżem mieszamy z wrzącą wodą i smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłego ciasta, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto kroimy dopiero kiedy całkowicie wystygnie.
Smacznego !!!