Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis od babci mojej teściowej na ciasto drożdżowe. Super smaczne!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 149
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 149
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem i połową mleka, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryć ściereczką.
Masło i smalec razem rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczony tłuszcz, jajka, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wszystko delikatnie wymieszać, najpierw drewnianą łyżką, potem rękami, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ścierką.
Wyłożyć ciasto na blachę posmarowaną masłem, dodać ulubione składniki. Piec w temp. 160 - 170 stopni przez ok. 20-25 minut. Smacznego!