Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsłynniejsza Dominikowa jaką znam, to matka Jagny z „Chłopów”. Była krzepką i sprytną kobietą, ale też dobrą gospodynią, u której można było smacznie i dobrze zjeść. Takie też jest ciasto Dominikowa – proste i pyszne. To przepyszny deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Fantastyczny, śmietankowy krem, delikatny biszkopt oraz dodatek kakao sprawiają, że całość rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto Dominikowa nie jest zbyt skomplikowany, a zatem poradzą sobie z nim nawet początkujący entuzjaści wypieków.
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 21
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1050
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 718
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 211
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 312
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 21
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1050
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 718
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 211
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 312
Składniki
Najpierw należy przygotować biszkopt. Przed rozpoczęciem upewnij się, że jajka mają temperaturę pokojową. Oddziel żółtka od białek, a następnie dodaj do białek szczyptę soli i za pomocą miksera ubij je.
Gdy masa będzie już sztywna, miksuj dalej, dodając stopniowo cukier. Następnie w ten sam sposób dodawaj żółtka. Potem odłóż mikser, stopniowo dodawaj do masy mąkę i porządnie mieszaj za pomocą łyżki.
Powstałą masę rozprowadź w prostokątnej formie 35x25 cm wysmarowanej od spodu masłem. Rozgrzej piekarnik do około 175-180 stopni Celsjusza i piecz w nim biszkopt przez około 25 minut. Przed wyciągnięciem upewnij się, że ciasto jest gotowe, wbijając do niego patyczek. Po wyjęciu biszkoptu, odłóż go na bok, aby wystygł.
Pora na krem śmietankowy. Wlej śmietankę do miski, zacznij miksować i dodawaj stopniowo mascarpone i cukier puder. Uważaj, żeby całość się nie zwarzyła. Aby tego uniknąć, zmniejsz obroty, gdy masa zacznie gęstnieć.
Teraz trzeba działać szybko. Wystudzony biszkopt podziel na trzy części. Przełóż je kremem śmietankowym. Na najwyższym biszkoptowym spodzie również rozprowadź krem, jednak jego warstwa musi być cieńsza. Użyj rękawa cukierniczego, by ozdobić wierzch ciasta różyczkami z kremu. Całość ozdób sypiąc kakao przez sitko.