Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto delicja porzeczkowa"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 171
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 111
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 448
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 171
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 111
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 448
Składniki
Porzeczki umyj, osącz, oderwij szypułki. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miękkiej margaryny dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, ucieraj mikserem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym jajku. Na koniec, delikatnie mieszając, dodawaj po 1 łyżce mąki z proszkiem i jogurtu, aż do wyczerpania składników.
Podłużną formę wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Wylej 1 ciasta i rozłóż porzeczki. Na nie wylej pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzej do temp. 160° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.
Rada: Czarna porzeczka to cenne źródło witaminy C. Porzeczki pobudzają apetyt, wzmacniają system odpornościowy, poprawiają trawienie. Picie codziennie soku z czarnej porzeczki pomaga regulować pracę układu pokarmowego, jest też korzystne dla tych, którzy cierpią na schorzenia żył, tętnic oraz przy grypie lub anginie.
80 minut Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie