Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie czekoladowe ciasto z masą serową i wiśniami. Obłędny smak, w którym można się zakochać. Rozpieści kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
mikser, blaszka 20x30 cm
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 658
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 169
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 658
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Składniki
Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę odstaw do przestygnięcia.
Miękkie masło przełóż do miski. Ubij na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodaj jajka. Składniki ponownie zmiksuj.
Do maślanej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki ponownie zmiksuj.
W osobnej misce przygotuj masę serową. Twaróg z wiaderka połącz z serkiem mascarpone, cukrem i jajkami. Składniki zmiksuj.
Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyściel papierem do pieczenia. Na spód wylej połowę masy czekoladowej. Następnie wyłóż połowę wiśni. Masę czekoladową przykryj masą twarogową i kolejną warstwą czekoladowego ciasta z wiśniami.
Ciasto czekoladowy romans wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu). Piecz przez około 80-90 minut.
Upieczone ciasto początkowo studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie letnie ciasto wyjmij na blat i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Ciasto czekoladowy romans przechowuj w lodówce, podawaj z konfiturą z wiśni.