Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto czekoladowe"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3146
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 250
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3146
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 250
Składniki
W rondelku roztop masło lub margarynę, schłodź. Orzechy włoskie drobno posiekaj.
W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao, szczyptę soli, posiekane orzechy oraz cukier wanilinowy.
Do drugiej miski wbij jajka, roztrzep je, wlej mleko, coca-colę oraz wystudzone roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Zawartość miski z mokrymi składnikami przelej do suchych i wymieszaj łyżką, aż do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy i piecz 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj masło i wymieszaj. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kilka kropli barwnika.
Wystudzone ciasto posmaruj polewą czekoladową i udekoruj kleksami bitej śmietany.
80 minut Porcja: 430 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie